I august kom vi oss endelig til Lisboa, byen som har ligget høyt på reiselisten i noen år nå. Flyreisen på 4 timer ligger helt i grenseland for om jeg synes det er verdt å ta seg en kort tur dit, men jeg er glad vi endelig reiste. Vi var der i 4 netter og det var i grunn akkurat passe lengde.

Hvor skal du bo?

Vi bodde på BessaHotel Liberdade som ligger i Avenida de Liberdade. En av hovedårene i Lisboa hvor det faktisk er flatt. Området har mange upscale butikker og restauranter. Jeg oppfattet i det hele tatt Lisboa som en veldig trygg by. Jeg hadde blitt fortalt av flere at det er en del bakker i Lisboa, men jeg var allikevel ikke forberedt på hvor mye klatring det til slutt ble. Sandalene ble fort byttet ut med joggesko.

Her spiser du

Frokost

Leitaria Lisboa som ligger like ved TimeOut Market og Nicolau Lisboa. Ikke nødvendigvis typisk portugisisk, men godt utvalg av søtt og salt samt sunne alternativer.

Lunsj

Vi spiste lunsj en dag på A Cevicheria. Som navnet tilsier så er det fokus på ceviche. Stedet troner høyt på en del topp 10 lister og siden man ikke kan reservere så er det godt med folk utenfor restauranten som venter på bord mens de nipper til vin eller øl. Spennende mat, men ikke for de mest kresne ganer.

Middag

Vi besøkte blant annet en restaurant som heter Sommelier. Vi gikk for en tasting meny og maten var helt ypperlig. Det som vi allikevel kommer til å huske best var vin opplegget de hadde. Man kunne selvfølgelig bestille vin fra menyen, men man kunne også få utdelt et kort, og med dette kortet kunne man gå og velge vin selv, fra en litt avansert tappekran.

Vi spurte om litt tips for å kombinere vinen med maten, men til syvende og sist så kunne vi jo bare velge selv. Man kunne velge en liten smaksprøve eller et glass. Et morsomt konsept for de som synes vin er spennende.

Vi besøkte også den relativt nyåpnede restauranten JNcQUOI . Et noe «se og bli sett» sted (Cristiano Ronaldo sies å frekventere her), men absolutt god mat. Ligger i Avenue Liberdade og er en kombinert restaurant, delibar og klesbutikk. Toalettene har ikke lås, men en dame som passer på i stedet. Kult sted som man forventer å finne i en storby, men som da også kanskje kunne ha vært i hvilken som helst storby.

Skal man føle mer på at man er i Lisboa så er min anbefaling å spise i Barrio Alto eller Alfama. Det føles mye mer autentisk, samtidig som prisen sammenlignet med restaurantene over ble halvert. Vi spiste kjempegod lokal mat på Canto da Vila en kveld, anbefaler å reservere på forhånd. Google maps på mobil var helt essensielt når vi gikk rundt i de trange gatene i de gamle områdene av byen! Nye EU regler gjør at man skal kunne benytte mobildata til samme pris som i Norge – sjekk med din leverandør. Det er gøy å gå rundt og bare ramle over barer og restauranter, men det er også kjekt å vite hvordan man kommer seg ut derfra.

Aktiviteter og sightseeing

Dagen hvor vi hadde tenkt oss på en strandtur til Cascais var det såpass overskyet av vi besøkte Belém I stedet. Det var selvfølgelig et must å kjøpe Pastel de Nata herfra ettersom nasjonaldesserten kommer fra nettopp Pastéis de Belém. Vi benyttet også anledningen for å besøke noen severdigheter; Oppdagelsesmonumentet (Padrao dos Desobrimentos) og Hieronymittklostret. Av andre severdigheter i Lisboa vil jeg nevne Castelo de São Jorge for en fantastisk utsikt over byen.

Vi dro ut en dag til Parque das Nações etter at resepsjonisten på hoteller beskrev stedet som «Dubai of Portugal». Jeg vil ikke nødvendigvis anbefale noen andre å gjøre det samme. Det var en litt sliten etterlevning fra verdensutstillingen i 1998 som tydeligvis har mistet vedlikeholdsbudsjettet.

Jeg vil nok beskrive Lisboa som en veldig levende by. Det er mye mennesker (uten at det føles kaotisk), levende musikk og generelt god stemning! Anbefaler å finne en takterrasse for pre-drinks før middag (takterrassen på Hotel NH Collection Lisboa Liberdade har en fantastisk utsikt) for så å vandre inn enten Barrio Alto eller Alfama. Boa Viagem!