New Orleans, som på folkemunne kalles Nola, er langt fra den jevne amerikanske by.  Er du på jakt etter et herlig klima, vakker arkitektur, yrende folkeliv i gatene? Hva med eksotiske smaker, jazz, Mardi Gras og rariteter som Voodoo? New Orleans er en sterk cocktail av opplevelser, men garantert en du vil huske.

Første gang jeg var der dro vi med barna på en spontan helgetur fra Houston. Vi bestemte oss dagen før vi dro, så mye planlegging ble det ikke. Faktisk duret vi av gårde uten å ha booket hotell engang. Andre gang var på jentetur. Forfriskende nok er byen ”walkable”, (du kan fint bruke bena eller offentlig transport for å komme deg rundt). En kompakt by som dette er enkel og oversiktlig å besøke, og du trenger ikke mer enn 2- 3 hele dager her for å føle at du har opplevd stedet. NOLA egner seg utmerket til mini-ferie både med og uten barn, og jeg drar virkelig veldig gjerne tilbake!

 

5 gater du bør se

 

 • Canal Street: Dette er designet for å være hovedgaten i New Orleans og ligger mellom French Quarter og Central Business District.
 • Charles Avenue: ta trikken (streetcars) opp denne gaten for å se de kjente, vakre, viktorianske sørstatsvillaene trikken kjører forbi. Du ser alle fra trikkevinduene, men du kan også hoppe av på stoppene ved de viktigste villaene og rusle rundt da de ligger tett i tett, eller booke deg inn på en egen Architect Tour for å se nærmere på og lære mer.
 • Magazine Street: Denne sjarmerende gaten er full av boutique shopping du ikke vil få glipp av. Den strekker seg over hele 10 km, og du alt fra high-end dining til kule lunch steder og byens beste bakerier, og antikk. Magazine Street ligger mellom Uptown og Garden District, og du kommer deg enkelt hit via trikken som går opp St. Charles Avenue. Dette er også en fin gate å dra til om du besøker byen med familie under Mardi Gras festivalen.
 • Bourbon Street: Dette er Partygaten med stor P. Reiser du med familie er dette ikke gaten du vil bo på hotell i. Det er likevel et must å gå gjennom, ettersom den også huser byens historiske barer, jazz- og burlesque klubber. Her finner du også den ene daiqueris butikken etter den andre, noe New Orleans er kjent for å være hektet på.
 • Royal Street: Dette er en av de mest fotograferte gatene i New Orleans. Som parallellgate til Bourbon Street står Royal Street i stor kontrast. Her finner du eksklusive kunstgallerier, smykkebutikker, boutique shops, antikk og hoteller og restauranter i verdensklasse.

  

Ting å se og gjøre

French Quarter er selve bydelen du forbinder med New Orleans i form av arkitektur, musikanter i gatene, jazzklubber og alt som hører med. Her finner du:

 • Pauls Cathedral på Jackson Square ligger i hjertet av French Quarter. Rundt denne plassen finner man severdigheter på hvert hjørne, blant annet Café du Monde på tvers av katedralens hage, jazz musikantene samler seg mye rundt her samt gatekunstnere og turistguidene har fast holdeplass her.
 • Ta en guidet tur av French Quarter i hestevogn eller sykkeltaxi. Utrolig koselig og morsom opplevelse.
 • French Market minner om markeder du finner i Europa. Her er det perfekt å spise lunch, finne småting du vil kjøp med deg hjem, som krydder, enkel kunst, og høre på gatemusikanter som spiller inne på og utenfor markedet. Vi har spist lunch her alle dagene. Prøv lokale delikatesser og streetfood som alligator burger eller crawfish.
 • New Orleans Historic Voodoo Museum er et lite museum i French Quarter som gir deg et lite innblikk i Voodoo kulturen i New Orleans. Det finnes faktisk en egen guidet tur om Vodoo kulturen i byen.
 • Dampbåt på Misissippi River har vi ikke fått tid til selv, men det er på listen til neste gang.

 

Garden District

”Cities of the Dead New Orleans Cemeteries: Fordi byen er bygget på sump må de døde gravlegges over jorden, som gjør at gravplassene har vokst seg til å bli en av byens største severdigheter. De store gravene er dekorert med ulike motiver og skulpturer, og har utviklet seg til en liten by som kalles Cities of the Dead.

 Parkliv

Audubon Park nær Magazine Street er en grønn oase det er verd å gå gjennom, eller kanskje ta seg en løpetur eller piknik i om man har tid. Den midt mellom St. Charles Avenue og Magazine Street, så den er enkel å få med seg hvis man trikketuren opp St. Charles Avenue. I parken finnes det flere museer, en dyrepark, lekeplasser, tennisbane, bassenger og arrangementer året rundt. Sjekk parkens nettside for mer informasjon.

 

Restauranter, Cafeer & gatemat

Café du Monde er regnet som et historisk landemerke i New Orleans. Den er kjent for sin café au lait og beignets, og jeg har ikke tall på hvor mange insta-posts jeg har sett fra amerikanske kjendiser på denne caféen. Her er det alltid masse mennesker, et must i French Quarter.

Når du først er i New Orleans er det gøy å teste ut det kreolske og cajun kjøkkenet.  Det er blanding av det franske kjøkken, områder rundt middelhavet, det franske karibia, afrika og amerikansk mat, tilberedt med lokale råstoffer fra Louisiana.  Av de jeg har testet kan jeg virkelig anbefale Muriel’s Jackson Square og Café Amelie. På Muriel’s kan det være lurt å reservere i forkant, spesielt til middag i helgene er det nødvendig. Det er en første gang for alt, og blant annet spiste jeg skildpaddesuppe for første gang her, som var ett av valgene på entré menyen. Det smakte godt! French Market er et perfekt sted for å teste ut rimelige, lokale delikatesser.

Her bor du

Som førstegangsbesøkende ville jeg anbefalt å bo i eller nær French Quarter. Det er her alt foregår av hva man forbinder med New Orleans. Central Business District er også praktisk da det det ligger mellom French Quarter og Canal Street og St. Charles Avenue. Selv har vi bodd på Renaissance New Orleans Pere Marquette som ligger i Central Business District begge gangene.

Utenfor byen

 • Omvisning på Oak Alley Plantation ligger en times kjøring utenfor byen og er en av flere tidligere plantasjer i området som dyrket sukker og bomull, også kalte for White Gold. Dette gjorde regionen for en av de rikeste i USA, og drev behovet for slaver i regionen. Er du interessert i historie og om slavetiden er dette stedet verd et besøk.