Gleder du deg til ferie, men gruer deg til flyturen fordi du har små barn? Jeg har selv flydd mye med mine barn da vi har bodd en del i utlandet og reiser mye for å treffe familie. Dette er mine tips for en smidig flyreise.

Baby 0 – 2 år:

Det er min erfaring at jo mindre barnet er, jo lettere er reisen. Benytt gjerne et sjal eller bæretøy for å ha muligheten til å ha hendene fri. Pakk med et skift (eller to) til barnet og gjerne ett til deg selv også, og selvfølgelig det man eller trenger til skift av bleier. Hvis man ammer er maten lett tilgjengelig, men mat til baby kommer også gjennom sikkerhetskontrollen. Bare vær oppmerksom at man gjenre blir bedt om å smake på den. Gi baby mat ved take off og landing for å unngå vondt i ørene. Når det er sagt så sov gjerne mine barn gjennom det hele når de var helt små, og de merket ikke noe til det. Det var mest mor som var stressa over at jeg MÅTTE amme.

Spise, underholde – repeat

Etter hvert som barnet blir mer våkent og kan spise litt annet enn melk pleide jeg å kjøpe med små smoothie poser til take off og landing. Små leker som pleide å henge på vognen var spennende, øyekontakt og morsomme fjes. Opp for å gå litt rundt i midtgangen for å se på folket var også veldig populært når man nærmer seg året. Anbefaler små leker med knapper, gamle mobiler eller fjernkontroller er spennende leker på denne alderen. Ha gjerne antibac lett tilgjengelig, det er mye som faller ned og gjerne vil puttes i munnen.

Alle barn er forskjellige, men for mine to har det vært mest utfordrende å fly når de har vært mellom 1 og 2 år. Her begynner snacks å spille en viktig rolle. Rosinesker, små plastikkbokser med forskjellige snack man vet barnet liker er gull verdt. Gulerotsticks, agurksticks, blåbær, frokostblanding, kjeks osv. Pakk gjerne ting inn, og hvis barnet er tålmodig, vær møysommelig med å åpne/lukke slik at prosessen tar litt tid. Små bøker kan være lurt å pakke med og etter hvert blir det spennende (og nyttig) med en iPad og klistremerker! Sitt gjerne langt bak i flyet for kort vei til toalettet.

Bake litt kake med Fantorangen…

Småbarn 2 – 4 år:

Eget sete, og mer plass til små og store! Vi har latt våre barn ha sin egen lille ryggsekk fra denne alderen. Oppi der har vi skift, bleier, våtservietter, snacks og leker. Dette er en liten sekk som enkelt får plass under sete foran og er alltid lett tilgjengelig. På litt lengre turer har jeg gjerne pakket inn alt som små pakker i denne alderen. Det være seg rosinboksen, små bøker eller en liten lekebil. Noen duploklosser har også være ganske populært. Det tar gjerne litt tid å pakke opp (bruk for eksempel bare avispapir, det er jo ikke bursdag), det er spennende og det blir ofte litt god stemning av at man har med små pakker. Snacks er fremdeles en vinner, og utvalget baserer seg igjen på barnas preferanser. Vi har god erfaring med kjærlighet på pinne. Det tar nemlig lang tid. For ordens skyld vil jeg ikke anbefale å ta med noe med sjokolade eller andre ting som gjerne smelter, da ryker det fort mange våtservietter! Tørr snacks unngår mye gris. Ipad med apper eller nedlastet filmer eller serier er helt topp. Sørg for at du har noe du vet barna liker og ta gjerne med noe nytt som kan utforskes. Vi har vært veldig fornøyd med å gi barna egne hodetelefoner. Egen spilleliste på Spotify har også vært veldig populært. Igjen så synes vi det er kjekt å sitte lagt bak i flyet.

Pust med magen!

Så skal det sies at barn kan være nokså uforutsigbare, det vet vi alle som har barn i denne alderen. Jeg har selv hatt mange flyreiser som har vært vanskelig og noen som har gått som smurt. Pust med magen og husk at hvis det finnes andre på flyet som er foreldre så føler de mest sannsynligvis med deg om den lille håpefulle slår seg helt vrang.

God tur!