Må jeg være i toppform for å reise til Machu Picchu? Dette er ett av de mest stilte spørsmålene rundt reiser hit. Nå i ettertid kan jeg trygt si at om du er normalt frisk og rask og Machu Picchu er på din bucket-list over reisemål – dra! Du vil garantert ikke bli skuffet. 

Cusco – første stopp til Machu Picchu

Veien til Machu Picchu er lang, ingen tvil om det. Nærmeste flyplass er den lille fjellbyen Cusco, som ligger ca tre og en halv times togtur fra selve Machu Picchu ruinene. Cusco ligger 3400 moh, og fortjener omtale i seg selv. Her finner du trange, bratte brostensgater og utsikt til de gigantiske Andesfjellene fra alle kanter av byen. Alpakkabutikker finner man på rekke og rad og lokalbefolkningen vrimler i fargerike drakter med baby alpakkaer på armene. På tross av den massive turismen kjennes det likevel vanvittig ekte. Alt fra unge backpackere til pensjonister med store sekker på ryggen ser seg ivrig rundt og tygger enda ivrigere på coco blader for å døyve høydesyken, og alle er her for det samme; å se Machu Picchu. Mange går den firedagers lange Inka-trailen.

Det er overraskende mange aktiviteter og steder å se i selve Cusco-området. De fleste, inkludert oss selv, var ikke klar over dette før vi faktisk var der, og man blir stående å velge mellom hva man skal hoppe over.  Tiden stekker ikke tid. Jeg vil anbefale 5-7 dager i Cusco om man virkelig skal se hva dette stedet og nærområdet har å by på.

Veien til Machu Picchu

Toget fra Cusco til Machu Picchu Pueblo (by) går nedover tidlig om morgenen.  Vi suser behagelig forbi The Inka Trail gjennom The Sacret Valley, men det er lett å se at den lange fotturen er en stor opplevelse å få med seg for de eventyrlystne. Likevel, jeg er overlykkelig over at det finnes flere veier til Machu Picchu. Vi valgte den komfortable og enkleste veien og ble busset opp fra siste holdeplass på InkaRail, helt opp til ruinene, uten å ha svettet så mye som en dråpe.

Man blir litt satt ut av den fantastiske naturen i Peru. Fjellene er så enorme, vakre og det er fasinerende at dette stedet, som er ett av verdens syv nye undre, var uoppdaget så lenge. Vi blir fortalt av guiden at Machu Picchu kun var forbeholdt de få privilegerte Inkaene, som tilhørte det øvre sjiktet av den sosiale klassen. Ikke nødvendigvis økonomisk, men også av intelligens. Her praktiserte de meditasjon, lærte om astronomi og eksperimenterte med jordbruk.

Det er mulig å gå opp Machu Picchu Mountain, men billetter må kjøpes på forhånd da det er begrenset antall personer som kan gå opp i løpet av en dag. Forskjellen her ligger i utsikten over Andesfjellene.

Sightseeing i og utenfor Cusco

Hvis jeg skulle gjort om på én ting ved turen må det være at vi skulle beregnet 1-2 dager mer og sett Rainbow Mountain. Den ekstra dagen vi hadde leide vi en privat sjåfør som tok oss til de viktigste stedene i området. Dette er noen av tingene du kan få med deg:

1: Rainbow Mountain

Dette er en heldagstur og en langt mer fysisk krevende tur enn Machu Picchu. Turen går opp til 5200 moh.

Foto: Flickr

2: The Inka Salt Mines og Moray Terraces

Det finnes virkelig tusen sorter salt, og det kan du kjøpe med hjem herifra.

3: Landsbyen Ollantaytambo

For et koselig sted! Har man tid til overs ville jeg anbefalte å tilbringe en natt i denne sjarmerende landsbyen. Det var tydelig mange som hadde lest seg opp på det da det var massevis av turister her. Ruiner kommer på kjøpet!

Gatalangs i Ollantaytambo!

4: San Pedro Market Cusco

Mathall deluxe! Bildet snakker for seg selv!

5: Pisco Museum / Museo del Pisco

When visiting Cusco osv… Dette er et obligatorisk stoppested for deg som liker cocktails. Fantastisk museum med tilhørende bar, og bartenderne kan sin kunst. Ikke gå gipp av dette.

6: Alpakka Shopping

Det var tydelig stor forskjell i kvaliteten på alpakka produktene, det var det lett å kjenne.  Baby alpakka, fra butikker som virker 100% troverdige, er er dyrt her her også. Internasjonale merker fra Peru som KUNA hadde masse fint.

7: Stopp underveis

Sjåføren stoppet opp langs veien ved et utsalgssted langs veien og der fikk vi step-by-step guide til hvordan de farger garnet og vever i Peru, i allefall tradisjonelt sett. Den røde fargen kommer fra døde insekter, men… vi fikk også vite at de gjerne brukte insektsblodet leppestift i tillegg, multifunksjonelt!

Peru var et fantastisk reisemål, og hvis du vurderer å ta turen, hvorfor ikke få med seg noen fantastiske matopplevelser i Lima i tillegg?

Praktisk info:

Det er anbefalt å ankomme Cusco én dag før man drar til Machu Picchu for å venne seg til høyden. I tillegg må man bestemme seg på forhånd om man skal opp de høyeste punktene av fjellet.

I Cusco leide vi leilighet på AirBnb. Det varierer nok når man drar på året, men vi var der i mai, og da var det begynnelsen på vinteren der. Leilighetene, både i Lima og Cusco var freshe og fine, men kalde. De sparer på oppvarmingen, og bygningene er ikke isolerte. Pakk derfor med godt med varme klær om du drar på deres vinterstid. Det var likevel varmt, rundt 20 grader, midt på dagen.

Togselskapene vi brukte til Machu Picchu:

https://www.perurail.com

https://incarail.com