Planlegger du å ta med barna på biltur nedover i Europa til sommeren, eller ønsker en sommerferie ikke så altfor langt borte? Her finner du ni barnevennlige aktiviteter eller pitstops i Nederland.

1. Fornøyelsesparken Efteling

Efteling: Denne prisberømte og eventyrlige fornøyelsesparken er Nederlands mest besøkte, og en av de største i Europa. Det sies at selveste Walt Disney besøkte Efteling tidlig på 1950-tallet og fikk inspirasjonen til å lage den første Disney-parken, i Los Angeles etter sitt besøk her.

I Efteling trer du inn i en magisk verden som er basert på ulike eventyr med et hav av aktiviteter året rundt.  Du vil garantert bli sjarmert i Eventyrskogen med blant annet Snehvit og de syv dvergene, Tornerose, Pinoccio og Hans og Grete, og verden for alver og troll. Du finner en rekke restauranter, karuseller til ulike aldersgrupper samt andre attraksjoner i parken, i tillegg til et eget hotell og golfbane. Rett før stengetid avsluttes dagen med Europas største vannshow. Etter et besøk her begynner man å lure på hva som egentlig er så spesielt med Disney-world!

Foto:Efteling.nl

2. Miniatyrverden Madurodam

Madurodam: Lilleputt-Nederland! Miniatyrparken Madurodam er en av de mest kjente, og besøkte fornøyelsesparkene i Nederland. Hvor fasinerende er det vel ikke for barna å se Schiphol flyplass i action med fly som gjør seg klare for avgang, små miniatyrkofforter som rulle på bagasjebeltene, seilende skip i havnen, biler som durer på motorbaner og tøffende tog i miniatyr? Her finner du historiske bygninger og byer, kanaler og arkitektur på et imponerende detaljnivå. I tillegg er det aktiviteter der barna kan lage vindenergi, styre skipene ved havnen i Rotterdam eller veie seg selv i ost. Her vil du garantert ikke kjede deg.

Praktisk: Parken relativt liten og unnagjort på en halv dag. Den har også en fin lekeplass, kinosal og restaurant.

Foto: Madurodam.nl

3. Herlige strender

Scheveningen: Savn….! Etter å ha bodd i Nederland er noe av det jeg savner mest fra livet der er det fantastiske strandlivet. Dette er gigantiske lekeplasser for barna med gode badeforhold på kjøpet. Liker du sport er dette stedet for deg; her kan du surfe, og er flere surfeskoler på stranden for deg som vil lære. Om sommeren finner man volleyball og strandfotball på olympisk nivå her, og det arrangeres flere konkurranser. Nederlenderne har sørget for et bredt restauranttilbud på rekke og rad midt på stranden, og her er det enkelt og ikke minst lov til å bare bli sittende (hele dagen), om man ønsker det. Ikke gå glipp av akvariumet Sealife, som verd et besøk. Det finnes enormt mange «beach-towns» i Nederland, her kan du finne den stranden som passer din reiserute eller ønsker best.

Foto: Privat

4. Giethoorn – Nordens Venezia

Giethoorn: Kjent som Venice of the North, og er Nederlands svar på Venezia. Byen er som tatt rett ut av et eventyr og har bare litt over knappe 2000 innbyggere, ingen veier og kan kun ses fullt og helt fra båt. Lei deg en båt eller ta en kanalcruise, og nyt denne fredelige, skjulte perlen av Nederlandsk landsbyliv. Her er det gode overnattingstilbud om det er ønskelig.

Foto: Thesundaychapter.com

5. Fantastiske dyreparker

Artis Royal Zoo el. Rotterdam Zoo Blijdrop: Begge disse dyreparkene er helt supre på hver sin måte. Artis Zoo ligger i sentrum av Amsterdam, og er den eldste i Nederland og en av de eldste i Europa. Dette er en oversiktlig og kompakt dyrepark med et bredt mangfold av dyr. Det at den ligger så sentralt, samtidig som at den ikke er gigantisk, gjør den verd et besøk om man er i Amsterdam med små barn. Her trenger du ikke å bruke hele dagen.

Rotterdam Zoo har alt du kan forvente av en dyrepark, og den er mye større enn Artis Zoo. Her har dyrene godt med plass, og man bør beregne en full dag her ettersom parken strekker seg over et større område og det er mye å se og oppleve.

Foto: Rotterdam Zoo Blijdrop

6. Et barnevennlig sykkelmekka

Sykkeltur: Nederland er et sykkelmekka for store og små. Er dere en skikkelig sporty familie, kan en sykkelferie hit være perfekt med fantastiske, barnevennlige sykkelveier over hele landet. Om dere vil flette inn en dagstur eller to på sykkel inn i ferien, er det enkelt å leie seg sykler for en dag. Selv har vi syklet mye rundt Den Haag blant sanddynene der. Her finner du små oppover og nedoverbakker, en spennende natur vi ikke er vandt med i Norge, og se ikke bort fra at dere kan støte på endel dvergkaniner på veien. Planlegg din sykkeltur i Nederland her: Holland Cycling Routes , Holland Cycling og Dutch Bike Tours .

Foto: Privat

7. Stå på ski – midt på sommeren

Innendørs skisenter: Savner du å stå på ski om sommeren? Verdens lengste og bratteste innendørs skisenter finner du i flate Nederland, med både blå, røde og sorte løyper inkludert et eget FIS World Cup kurs. Her kan du stå på ski eller snowboard 365 dager i året – innendørs. Sentrene er spedt rundt om i landet, der SnowWorld Landgraaf er det største. Servicetilbudet skulle tilsi at man var i Alpene, med en egen park dedikert til hopp, eget barneområde, opptil fem forskjellige skibakker, skiskoler, et bredt restauranttilbud og 4-stjernes hotell med eget spa. Les mer om de forskjellige skisentrene her.

innendørs skisenter

Foto: SnowWorld

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Pannekake-cruise og italiensk is

Kan noen fortelle meg hvem som ikke liker pannekaker? Nederlenderne har skapt en egen autentisk stil med både søte dessertvarianter og middagspannekarer med ost og spekeskinke m.m. Dette er typisk nederlandsk, barnevennlig – et must-do med barn på tur her. I Amsterdam kan du også ta en egen pannekakecruice. Les om dette og Amsterdams beste pannekakehus her.

«Ijsje»

Noe av det koseligste jeg oppdaget i den nederlandske kulturen er deres kjærlighet for italiensk is, eller ”Ijsje ”som de sier. Alle småsteder og storbyer har flere isbutikker med gelato, og mitt inntrykk var at det var veldig innbarka i kulturen å dra sammen som venner eller familie for å kjøpe is i en Gelatería, ofte. Det var liksom toppen av» gezelligheid» el. full pott på koselig-skalaen. Barna vil storkose seg med det grenseløse utvalget av smaker. Les om Amsterdams beste isbutikker her.

9. Og best av alt – en trygg og billig fornøyelse

Nederland er nesten 30% billiger enn Norge og over 10% billigere enn Danmark i følge Numero.com målt i forbrukspriser (Consumer Price).

God tur!